Opening Tiny Forest ‘Groenland’ in de Klingerberg

Kinderen bij opening Tiny Forest ‘Groenland’ in de Klingerberg
Nieuws - vrijdag 17 maart 2023
Tekst
Foto
Leesduur 3 minuten

Leerlingen van zowel bassischolen De Klingerberg en De Harlekijn als het Blariacumcollege hebben woensdag 15 maart de bomen voor het Tiny Forest in de wijk Klingerberg geplant.

Gezamenlijk hebben zij onder leiding van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) 600 boompjes in de grond gezet. Wethouder Jacques Smeets heeft samen met het IVN en twee leerlingen van beide basisscholen de openingshandeling verricht: de onthulling van het naambord met uitleg over het Tiny Forest. De kinderen van basisschool De Klingerberg hebben de naam bedacht: 'Groenland'. Groenland ligt namelijk in het Maashofpark dicht tegen de Klingerberg aan.

Bewonersinitiatief

Het Tiny Forest is een initiatief van buurtbewoners samen met het IVN en wordt ondersteund door VolkerWessels en Earthwatch. Gemeente Venlo faciliteert dit initiatief. Met het planten van het Tiny Forest krijgt Blerick er namelijk een mooi en divers stukje natuur bij.

Onderdeel van de aanleg van het Tiny Forest is een educatietraject dat wordt begeleid door het IVN. Leerlingen van de groepen 4, 5 en 6 zijn opgeleid tot Tiny Forest Rangers. Zij gaan de komende jaren onderzoekjes doen én ze onderhouden het stukje groen. Net als leerlingen van het Blariacumcollege zullen zij de groei en bloei in de gaten houden en samen met Earthwatch kijken hoe de biodiversiteit de komende jaren toeneemt. Ook actieve buurtbewoners zijn hierbij betrokken.

Wat is een Tiny Forest eigenlijk?

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit minibos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Inmiddels zijn er landelijk al bijna 250 Tiny Forests aangelegd. Er wordt gebruikgemaakt van de Miyawaki-methode. Dit is een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Bosjes ontwikkelen zich hiermee binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem.

 

 

Bijen

Jeroen Janssen is bewoner van de Klingerberg en sinds twee jaar actief als imker. Hij plaatst binnenkort een aantal bijenkasten aan de oostkant van het Tiny Forest. Hiermee krijgt de biodiversiteit een flinke impuls. De leerlingen krijgen bovendien voorlichting over de bijen.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op vrijdag 17 maart 2023 om 11:02 op Nu Venlo