Opening vernieuwde ‘Paardenplak’ in Tegelen

Paardenplak Op de Heide in Tegelen
Nieuws - maandag 3 april 2023
Leesduur 3 minuten

De ‘Paardenplak’, een speel- en verblijfsgebied in de wijk Op de Heide in Tegelen, is vernieuwd. De wijk heeft hiervoor in 2021 Buurtbudget gekregen van gemeente Venlo.

De Paardenplak is gelegen aan de Molenbeek. Het perceel ligt tussen het bos en de laatste rij woningen van de wijk Op de Heide. Al decennia is het een plek waar mensen elkaar ontmoeten. De laatste jaren was het aan vervanging toe. Het voetbalveld was vooral een modderpoel, er stond een kapotte kabelbaan en de oude klimtoestellen waren niet meer veilig. Buurtbewoners vonden dat dit moest veranderen.

Buurtbudget

In 2021 stelde Gemeente Venlo het Buurtbudget van € 140.000,- beschikbaar voor de wijk met als doel om de leefbaarheid aan te pakken. Dit werd serieus opgepakt door een grote groep bewoners. Voorzitter van het Huis van de Wijk Piet Hoeben: “De gemeente stelde enkele voorwaarden. Het geld mocht uitgegeven worden aan onderwerpen als veiligheid, verkeer, kunst en speel- en sportvoorzieningen. Wij hebben de buurtbewoners uitgenodigd in het Huis van de Wijk en hebben gezamenlijk besproken waar we het geld aan wilden besteden.”

Projecten

Buurtbewoner Thijs Schwillens vult aan: “We hebben zeventien projecten ingediend bij de gemeente. Deze aanvragen zijn allemaal beoordeeld op haalbaarheid en met ondersteuning van de gemeente tot stand gekomen.”

Op de Paardenplak kwamen verschillende projecten samen. “Er is een voetbalveld aangelegd van kunstgras. Ook is er een gedeelte van het perceel ingericht met vijf professionele trimtoestellen. Hierbij hebben we advies gekregen van sportconsulent Roland Sijbers van de gemeente. Er zijn nieuwe speeltoestellen voor de allerkleinsten geplaatst en we hebben een nieuwe kabelbaan”, zegt Piet.

Officiële opening

Het resultaat is een nieuw verblijfsgebied in de wijk. Thijs: “Je ziet er nu weer dagelijks activiteit. Basisschool De Toermalijn maakt er gebruik van, jonge gezinnen verblijven er, jongeren kunnen er het hele jaar voetballen en allerlei sportclubjes gebruiken de trimtoestellen. We hebben ook een klein voedselbos aangelegd. We hopen over twee jaar fruit te kunnen uitdelen aan buurtbewoners en de kinderen op school.” De twee heren zijn tevreden over de samenwerking met de gemeente Venlo. Er is echt goed meegedacht om de projecten te laten landen in de wijk. “We zijn als buurtbewoners optimaal gefaciliteerd om deze plannen te realiseren. Naast het harde werken is er ook tijd voor feest. Daarom openen we zaterdag 8 april om 14.00 uur officieel de vernieuwde Paardenplak. Iedereen is hiervoor uitgenodigd”, vertelt Piet.  

Thijs: Het is een taak van alle toekomstige gebruikers om de Paardenplak schoon en netjes te houden. Met een groepje bewoners nemen we daar het voortouw in, maar uiteindelijk moeten we het samen doen. Voor onze wijk is de Paardenplak een prachtig initiatief waarmee we ook jongeren de kans bieden om te sporten, bewegen en spelen. Alleen samen zorgen we dat onze wijk leefbaar blijft. Het buurtbudget heeft in ieder geval veel goeds gebracht en veel bewoners actief gemaakt voor onze wijk.”

Vernieuwde Paardenplak in Tegelen

Externe video URL

Dit verhaal is onderdeel van de campagne AANPAKKEN. In de gemeente Venlo vinden we het belangrijk om samen de leefbaarheid en veiligheid van onze wijken en buitengebieden aan te pakken. We vertellen dan ook graag goede initiatieven van onze inwoners.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op maandag 3 april 2023 om 11:40 op Nu Venlo