Regio Noord-Limburg helpt arbeidsmigranten op weg met app

Decoratief
Nieuws - maandag 4 september 2023
Tekst
Leesduur 3 minuten

In de regio Noord-Limburg verblijven veel arbeidsmigranten. Om hen met goede informatievoorziening verder te helpen hun weg te vinden in Nederland, werken de samenwerkende Noord-Limburgse gemeenten met de app MYinfoNL. Deze is op 2 september gepresenteerd op de informatiebeurs voor arbeidsmigranten.

Wethouder Roy Bouten van de gemeente Horst aan de Maas heeft de app tijdens de informatiemarkt in de Mèrthal in Horst namens de regio gepresenteerd. Hij vertelt: ‘We zetten er op in dat al onze inwoners, dus ook de arbeidsmigranten, echt mee kunnen doen in onze vitale kernen. Dat ze hier niet alleen komen werken en wonen, maar volop mee leven samen met en tussen hun nieuwe buren in. Deze app is hopelijk de routekaart voor arbeidsmigranten om gelukkig te wonen, werken en leven. Daar zijn de arbeidsmigranten mee geholpen, maar ook hun nieuwe buren.’

Informatie in eigen taal

Regio Noord-Limburg gaat als eerste regio in Nederland deze app aanbieden aan arbeidsmigranten die woonachtig zijn in deze regio. In de app krijgen arbeidsmigranten toegang tot informatie over onder meer wonen, werken, gezondheid, hun rechten als werknemer en verschillende wet- en regelgeving. Er staat gemeentelijke informatie in, regionale informatie én landelijke informatie.

In deze app staat ook informatie over het leren van de Nederlandse taal, wonen in een eigen huis, scholen voor de kinderen, omgaan met de buren en belasting betalen. Belangrijke onderwerpen om echt mee te kunnen doen in de verschillende Noord-Limburgse gemeenten. Via de app ontvangt de arbeidsmigrant de gewenste informatie 24/7 in zijn of haar eigen taal. Momenteel zijn er twaalf talen beschikbaar in de app.

Gemeente Venlo

In gemeente Venlo is de app begin juli al live gegaan. Er is ook gestart met een pilot waarbij arbeidsmigranten bij het RNI-loket bij hun eerste registratie bij aankomst in Nederland gewezen worden op de MYInfoNL-app. De QR-code wordt bij het RNI-loket actief aangeboden, zodat de internationale werknemers direct kunnen beschikken over alle voor hem of haar relevante informatie in de eigen taal.

Werkgevers en huisvesters

De app biedt de mogelijkheid om naast de gemeentelijke informatie een extra informatielaag toe te voegen. Daarin kunnen in de regio actieve werkgevers en huisvesters ook hun informatie delen. De werkgevers en huisvesters zijn voor de gemeenten een belangrijke partner. De app, die met een QR-code te downloaden is, kan via hen makkelijk verspreid worden onder de arbeidsmigranten.

Informatiebeurs arbeidsmigranten

Zaterdag 2 september werd voor de negende keer de informatiebeurs voor arbeidsmigranten gehouden. Arbeidsmigranten vonden op de informatie- en banenbeurs informatie over allerlei zaken, waar zij privé en in hun werk mee te maken krijgen. Een perfecte gelegenheid om de MYinfoNL-app te presenteren én aan de man te brengen. Bij de presentatie waren namens de regio de wethouders Wanten (Peel en Maas), Smeets (Venlo), de Schryver (Venray) en Bouten (gemeente Horst aan de Maas) aanwezig.

De gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray werken met de MYinfoNL-app.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op maandag 4 september 2023 om 09:21 op Nu Venlo