Resultaten van het G-debat

Deelnemers van het G-debat
Nieuws - woensdag 27 juli 2022
Tekst
Leesduur 2 minuten
De gemeenteraad heeft een debat gehad met mensen met een beperking: het zogenaamde G-debat. Het doel van dit debat was om meer inzicht te krijgen in waar mensen met een beperking tegenaan lopen.

Het G-debat werd een bijeenkomst waar iedereen met een goed gevoel op terugkijkt. Maar dat niet alleen! Het heeft direct vruchten afgeworpen. De successen van dit debat zijn nu al op veel punten zichtbaar. Kort een aantal successen op een rijtje:

Prikkelarme kermis

De Venlose kermis krijgt dit jaar ook een prikkelarme uitvoering. Eén middag gaan de lichten, de muziek en het geluid uit om de kermis ook voor hoogsensitieve personen toegankelijk te maken.

Iedereen kan Sporten

Sporten is juist ook voor deze doelgroep belangrijk. Dat werd ook duidelijk tijdens het debat. Iedereen kan Sporten organiseert activiteiten én informeren ook over activiteiten bij andere organisaties. Ze gaan kijken hoe ze de informatievoorziening nog beter bij de ‘klant’ kunnen krijgen en willen hiervan graag input van de doelgroep. 

Aangepast onderwijs

Onderwijsgroep Buitengewoon verkent wat de mogelijkheden zijn om leerlingen die in het 'grijze' gebied vallen (tussen dagbesteding en beschut werk) een andere vorm van onderwijs aan te bieden. Zij  nemen hierin ook de signalen mee uit het G-debat. Bijvoorbeeld onderwijs meer in de praktijk, meer zichtbaar voor werkgevers. In september wordt hier verder naar gekeken. 

Proeftuinproject

Gemeente Venlo rolt binnenkort het Proeftuinproject uit. Dit is een project waarbij kwetsbare jongeren worden meegenomen in de mogelijkheden van de arbeidsmarkt. Vaak weten jongeren niet wat sectoren, beroepen en taken precies inhouden. Aan de hand van filmpjes stellen de jongeren een top 3 samen waarin hun interesses liggen. In deze top 3 van beroepen gaan ze enkele dagen meewerken onder begeleiding van een jobcoach. Zo leren ze het beroep beter kennen en kunnen hierdoor ook een betere carrièrekeuze maken.  

De komende tijd worden nog meer resultaten van het G-debat zichtbaar.

Meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen. Dat blijft voor gemeente Venlo een belangrijk thema. Gezien worden, kansen krijgen en kunnen meedoen geldt voor veel verschillende doelgroepen. Denk aan de LHBTIQ+ gemeenschap, nieuwe Nederlanders en natuurlijk mensen met een beperking. Het in gesprek gaan en blijven met deze doelgroepen helpt knelpunten boven water te halen en laat zien waar we kunnen verbeteren. Hieraan werken blijft onze missie. Nieuwsgierig naar een impressie van het G-debat? Bekijk hier de video! 

Dit nieuwsbericht was geplaatst op woensdag 27 juli 2022 om 11:48 op Nu Venlo