Spoorwegovergang Vierpaardjes vier weken afgesloten

De werkzaamheden bij de Vierpaardjes in Venlo vanaf de lucht gezien.
Nieuws - dinsdag 9 april 2024
Tekst
Foto
Leesduur 3 minuten

Van donderdag 11 april 05.00 uur tot en met woensdag 8 mei 07.00 uur 2024 is de spoorwegovergang Vierpaardjes afgesloten voor voetgangers, fietsers en auto’s. Met deze grootschalige werkzaamheden brengen gemeente Venlo en ProRail de nieuwe onderdoorgang weer een stap dichterbij.

De eerste twee weken van de afsluiting, van 11 tot en met 23 april, wordt er 24 uur per dag gewerkt op en rond het spoor. Rond diezelfde periode rijden er ook geen treinen van en naar station Venlo vanuit Duitsland en Roermond. Zie onderstaande planning voor exacte data. 

planning Vierpaardjes

Wethouder Erwin Boom, gemeente Venlo: “Er wordt al maanden hard gewerkt bij de Vierpaardjes. De nieuwe onderdoorgang gaat onze gemeente in de toekomst veiliger en beter bereikbaar maken én de leefbaarheid voor de omwonenden vergroten. Het is een bijzonder project hier in Venlo, een indrukwekkend staaltje vakmanschap. De contouren van de onderdoorgang worden door de grootschalige werkzaamheden van dit voorjaar echt goed zichtbaar. Het is mooi om te zien hoe Venlo de afgelopen tijd is omgegaan met de werkzaamheden midden in onze stad. Ik hoop op ieders begrip, ook in de komende weken waarbij het niet te voorkomen is dat er overlast zal zijn.”

Dimitri Kruik, regiodirecteur ProRail: “Helaas zal er de komende periode inderdaad weer overlast zijn, maar onze aannemer probeert dit zoveel als mogelijk te beperken. Daarbij zetten we de inwoner van Venlo centraal. De komende periode vragen we opnieuw begrip en flexibiliteit. Het is nog even op de tanden bijten, maar over iets meer dan een jaar rijden de eerste fietsers en auto’s door de nieuwe onderdoorgang.” 

Overgang vier weken afgesloten

Voor de veiligheid van omwonenden, weggebruikers en de aannemers wordt de spoorwegovergang tijdens de werkzaamheden vier weken afgesloten voor al het verkeer. In deze periode is er sprake van overlast door geluid, trillingen en/of verkeer. Aannemer Mobilis verwacht dat dit het ergst is tijdens de dagen en nachten van 13 tot en met 15 april en overdag van 22 tot en met 26 april. 

Voor ongeveer 130 huishoudens zal de overlast in de nacht van 13 op 14 april en in de nacht van 14 op 15 april dusdanig zijn, dat de gemeente Venlo aannemer Mobilis heeft verplicht om de betreffende bewoners een vervangend verblijf aan te bieden. Deze huishoudens krijgen hierover een brief van aannemer Mobilis.

Om de geluidsoverlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken, plaatst de gemeente Venlo een tijdelijke geluidswal in de vorm van extra containers. Deze blijven voor de duur van de gehele afsluiting (11 april tot en met 8 mei 2024) staan.

Het dak van de onderdoorgang

De werkzaamheden tijdens de afsluiting starten met het tijdelijk weghalen van een deel van het spoor. Dan worden meerdere damwanden en funderingspalen geplaatst. Hierop wordt het dak van de onderdoorgang, de zogeheten betondekken, ingeschoven. Daarna wordt het spoor weer terug op zijn plek gelegd, boven op de betondekken. In de laatste week van de afsluiting wordt de huidige tijdelijke weg verlengd aan de kant van de Vierpaardjes. Na de afsluiting kunnen bestemmingsverkeer en hulpdiensten de tijdelijke weg weer gebruiken om het spoor over te steken, tot de onderdoorgang klaar is. 

Door in vier compacte weken deze intensieve werkzaamheden uit te voeren, voorkomen gemeente Venlo en ProRail meerdere losse afsluitingen en momenten van hinder.

Extra verkeersmaatregelen op Duitse dag (1 mei)

Op Duitse dagen is het altijd extra druk in de binnenstad van Venlo. Omdat de spoorwegovergang Vierpaardjes afgesloten is op woensdag 1 mei, neemt de gemeente Venlo extra verkeersmaatregelen. De afsluiting ter hoogte van de Guliksebaan wordt daarom vanaf 1 mei al opgeheven.

Kijkerstribune

De grootte van het project en de locatie midden in het centrum maken de werkzaamheden bij de spoorwegovergang Vierpaardjes uniek. Daarom maken gemeente Venlo en ProRail het mogelijk om geïnteresseerden een uniek kijkje op het werk te geven. Het werkterrein is vanwege veiligheid namelijk volledig afgesloten. Een speciale kijkerstribune wordt opengesteld op de voormalige rotonde Guliksebaan/Broekestraat. Van 12 tot en met 26 april is deze 24 uur per dag geopend. De kijkerstribune is te voet of met de fiets te bereiken via de Broekestraat. Geïnteresseerden vinden meer informatie op de website: www.vierpaardjesvenlo.nl/tribune.

Meer informatie over het project Vierpaardjes Venlo 

Dit nieuwsbericht was geplaatst op dinsdag 9 april 2024 om 10:35 op Nu Venlo