Statiegeld op herbruikbare bekers tijdens Venlose vastelaovend

Breng mij terug
Nieuws - maandag 5 februari 2024
Tekst
Leesduur 5 minuten

Sinds 1 januari 2024 is er een nieuwe wet, die het gebruik van wegwerp plastic bekers verbiedt, ook tijdens de Venlose vastelaovend.

Deze vastelaovend wordt gebruik gemaakt van herbruikbare drinkbekers. Dit zijn hard plastic bekers. Op deze bekers zit statiegeld in de vorm van een ½ Venlonaerke (betaalmunt).

Hoe werkt het?

  • Je betaalt bij de eerste consumptie statiegeld voor het gebruik van een drinkbeker. Het statiegeld is een ½ Venlonaerke.
  • Bij de volgende bestelling lever je de beker in en hoef je niet bij te betalen.
  • Ben je je beker kwijt, dan betaal je bij de volgende bestelling een nieuwe beker.
  •  Inleveren kan bij iedere deelnemende horecazaak. Bij alle buitenbarren wordt gewerkt met dezelfde beker en statiegeld. 
  • Ga je naar huis, dan lever je de beker in bij een van de deelnemende horecazaken. Je krijgt dan het ½ Venlonaerke weer retour. 
  • Inleveren kan ook bij het inleverpunt op de Grote Kerkstraat 12. Hier krijg je je statiegeld via PIN retour. Neem daarvoor je bankpas mee. 

Meer informatie over de bekers met vastelaovend vind je op de website van Stichting BBZ.

Regelgeving


Wegwerpplastic is schadelijk voor het milieu. Om onnodig plastic tegen te gaan, gelden er sinds 1 januari 2024 nieuwe regels voor het gebruik van wegwerpplastic. Dit geldt ook voor de horeca en evenementen en dus ook tijdens de Venlose vastelaovend. Een werkgroep bestaande uit de gemeente Venlo, Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus (Jocus), Stichting Stadsmunt Venlo, de Boètegewoeëne Boètezitting (BBZ), Koninklijke Horeca Nederland afdeling Groot Venlo (KHN) en een afvaardiging van de lokale horeca, heeft gekeken naar de meest geschikte oplossing.
De herbruikbare drinkbeker met statiegeld (½ Venlonaerke) is als meest werkbare oplossing gekozen. 

Het afgelopen jaar is tijdens verschillende evenementen al ervaring opgedaan met de herbruikbare statiegeldbeker.   

Fijne vastelaovend allemaal!

Dit nieuwsbericht was geplaatst op maandag 5 februari 2024 om 13:44 op Nu Venlo