Strijd tegen de Japanse Duizendknoop

Japanse duizendknoop
Hero mask
Nieuws - dinsdag 14 juni 2022
Tekst
Leesduur 2 minuten

In de gemeente krijgen we steeds meer te maken met verwilderde planten. Een van deze planten is de Japanse Duizendknoop. Vanwege het agressieve karakter vormt de plant een bedreiging voor de natuurlijke balans en kwaliteit van onze groenvoorzieningen. Wat doen wij en wat kunt u als inwoner doen?

Afgelopen winter is de gemeente daarom gestart met de bestrijding van de Japanse Duizendknoop. Op een aantal locaties, waar de plant veel schade oplevert of de kans groot is dat hij zich snel verspreid, zijn de planten en een groot deel van de wortels – bovenste 20 tot 30 cm - met een wortelriek uit de grond gehaald en verwijderd.

Hoe pakt de gemeente de strijd aan?

Bij dit verwijderen en ontwortelen blijven delen die afbreken van de wortels en delen die dieper zitten achter in de bodem. Vanuit deze achtergebleven delen komt de plant in het voorjaar weer op. Intensieve nazorg is noodzakelijk om de overgebleven worteldelen uit te putten. Deze nazorg houdt in dat in het groeiseizoen ongeveer 1x per maand de opkomende planten worden uitgetrokken en verwijderd.

Dit uitputten van de worteldelen is een lang proces, maar als we dit frequent uitvoeren is de verwachting dat de plant na ca. 5 jaar is verdwenen. Om dit proces te versnellen worden op de behandelde stukken kruiden ingezaaid en / of plantsoen aangebracht die het licht wegnemen voor de weer opkomende duizendknopen zodat deze meer energie nodig hebben om te groeien en daardoor sneller uitgeput raken.

Op welke locaties zijn we nu aan de slag?

Op verschillende locaties wordt de Japanse Duizendknoop nu aangepakt en nazorg uitgevoerd. Onderaan de pagina vindt u een overzicht met deze locaties. 

Werk in uitvoering

Aangezien het uitvoeren van de werkzaamheden grotendeels handmatig wordt uitgevoerd blijft de hinder en overlast voor de omgeving beperkt. De medewerkers die buiten de werkzaamheden uitvoeren zijn herkenbaar aan reflecterende veiligheidskleding.

Wat kunt u als inwoner doen?

Samen zetten we hiermee belangrijke stappen in de strijd tegen de Japanse Duizendknoop. Het blijft daarom nog steeds belangrijk om locaties waar de Japanse duizendknoop zich heeft gevestigd, zowel op gemeentelijk als privéterrein, door te geven door middel van een melding op onze website.

Mocht u de plant aantreffen in uw eigen tuin of terrein dan is voorkomen van verspreiding het belangrijkste. Bij werkzaamheden rondom de plant moet er dan goed op letten dat vrijkomende grond of planten delen niet op andere plaatsen in uw tuin terecht komen. Vrijkomende wortels, grond of plantendelen afvoeren met het restafval en niet in de groene container. Van het afval uit de groene container wordt weer compost gemaakt. Bij het produceren van deze compost sterft de Japans duizendknoop niet helemaal af waardoor de plant zich via deze compost weer verder kan verspreiden. Dit willen we graag voorkomen!

Meer informatie

Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog meer willen weten of graag willen weten hoe u deze plant kunt herkennen dan kunt u hiervoor terecht op www.bestrijdingduizendknoop.nl.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op dinsdag 14 juni 2022 om 10:04 op Nu Venlo