Subsidie elektrische vrachtauto: van 1 tot 8 oktober aan te vragen
![Elektrische Scania-vrachtwagen laadt op](/sites/default/files/styles/ti_1500/public/2024-09/Elektrische%20Scania-vrachtwagen%20laadt%20op.jpg?itok=BGyjG2yT)
Overweegt u de aanschaf van een elektrische vrachtauto? Vraag dan een AanZET-subsidie aan tussen 1 en 8 oktober 2024. Kiezen voor een elektrische vrachtauto is slim aangezien het centrum van Venlo een zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s krijgt per 1 januari 2027.
Vraag de subsidie bij voorkeur al op de eerste dag aan, want in andere jaren was het subsidiebudget al na 1 dag op. Met de regeling AanZET kunt u subsidie aanvragen voor de aanschaf of financial-lease van een elektrische of waterstoftruck. Ook voor operational lease zijn binnen AanZET mogelijkheden. Hiervoor kunt u het beste informatie opvragen bij uw leasemaatschappij.
Subsidiebedragen verschillen per vrachtwagen en type organisatie
Hoe groot het subsidiebedrag is, hangt af van de voertuigcategorie en het type organisatie. Zo geldt voor een N2 bakwagenchassis groter dan 4.250 kg voor een grote onderneming een subsidiebedrag van maximaal € 7.500. En voor een N3 trekker voor een kleine onderneming en non-profit instelling bedraagt het subsidiebedrag maximaal € 115.200.
Zo bereidt u zich voor
Heeft u interesse in de subsidie, bereidt u dan alvast voor.
- Zo heeft u een niet-definitieve koop- of leaseovereenkomst nodig. In de voorlopige overeenkomst kunt u een clausule laten opnemen, bijvoorbeeld: ‘order is definitief na toekenning AanZET’. Mocht uw bedrijf geen subsidie krijgen, dan kunt u dankzij deze clausule de overeenkomst annuleren.
- Ook heeft u e-herkenning van minimaal niveau 2+ nodig om de subsidieaanvraag te kunnen doen. E-herkenning is een veilig inlogmiddel waar ruim 500 verschillende dienstverleners, zoals gemeenten, Belastingdienst en verzekeraars mee werken. Meer info over e-herkenning en de diverse aanbieders.
- Doe voor de subsidieaanvraag de mkb-toets om te bepalen bij welke categorie uw bedrijf hoort (klein, middelgroot, groot).
- U kunt dagelijks maximaal voor één elektrische vrachtauto subsidie aanvragen. Elke dag wordt beoordeeld of er nog subsidiebudget overblijft voor de volgende dag.
- Vraag de subsidie bij voorkeur al op de eerste dag aan, want in andere jaren was het subsidiebudget al na 1 dag op.
Meer informatie over de subsidie AanZET vindt u op de website van de RVO: www.rvo.nl/aanzet.
Meer informatie en gratis advies
Kiezen voor een elektrische vrachtauto is slim aangezien het centrum van Venlo een zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s krijgt per 1 januari 2027. Kijk op de website van de gemeente Venlo voor meer informatie over de toekomstige zero-emissiezone, bijvoorbeeld de precieze locatie. Heeft u vragen, e-mail dan naar ZE-zone@venlo.nl. Wilt u gratis advies over hoe uw organisatie zich voorbereidt op de zero-emissiezones? Neem contact op met de logistiek adviseur van gemeente Venlo: Mark Luikens, 06-51165781, m.luikens@venlo.nl. Mark kan bijvoorbeeld een TCO-berekening voor u maken om te zien wat zo’n vrachtwagen onder de streep kost. Ook kan hij u adviseren over de benodigde laadinfrastructuur. Ook helpt hij uiteraard graag bij de aanvraag van de AanZET-subsidie.
Over de zero-emissiezone in Venlo
Gemeente Venlo ziet de zero-emissiezone als kans om het goederenvervoer schoner te maken en waar mogelijk te verminderen. Dagelijks rijden er bijna 500 bestelauto’s en meer dan 120 vrachtauto’s door het stadscentrum van Venlo. Een zero-emissiezone leidt tot minder schadelijke uitstoot van stikstof, CO2 en fijnstof, minder geluidsoverlast en grotere verkeersveiligheid. En dat maakt het centrum van Venlo een aantrekkelijke plek om te wonen, werken en bezoeken.