Subsidie voor duurzame initiatieven

blonde vrouw in voedseltuin
Nieuws - woensdag 10 juli 2024
Tekst
Leesduur 4 minuten

Ben je ondernemer of een maatschappelijke organisatie en wil je inwoners inspireren, informeren en bewust maken over duurzaamheid? Dan kun je hiervoor subsidie aanvragen.

Ben je benieuwd wat er mogelijk is? Lees dan onderstaande initiatieven van organisaties die deze het afgelopen jaar hebben aangevraagd.

Voedseltuinen 

Stichting Voedseltuinen Venlo geeft informatie en organiseert activiteiten om eetbare tuinen in Venlo te stimuleren. Hierdoor leren inwoners om zelf voedsel, kruiden en fruit te kweken. De voedselproductie wordt hierdoor lokaal en duurzaam. Het initiatief is extra waardevol voor huishoudens met een laag inkomen.  

Klimwand die energie opwekt 

Studenten van Fontys Hogeschool Venlo ontwikkelen een roterende klimwand die energie opwekt. De opgewekte energie kan direct worden gebruikt om mobiele telefoons op te laden via waterdichte oplaadstations. De klimwand biedt niet alleen een leuke activiteit voor kinderen, maar maakt jong en oud spelenderwijs bewust dat beweging energie opwekt. De klimwand wordt geplaatst bij basisschool De Springbeek en bij het Klingerbergpark in Blerick. 

Buurtinitiatief met elektrische deelauto  

In Tegelen zijn twee elektrische deelauto’s in gebruik genomen door inwoners van de wijken Op de Heide en De Noordkern. Dit is een initiatief van de twee wijkraden om samen te werken aan duurzaam vervoer voor bewoners. Elektrische deelauto’s zijn beter voor ons klimaat én verminderen de parkeerdruk. Er komt daardoor meer ruimte voor groen en speelplaatsen. Lees hier meer over het buurtinitiatief.  

Waar moet een initiatief aan voldoen? 

Om in aanmerking te komen voor een subsidie, moet het initiatief voldoen aan de volgende voorwaarden:  

  • Draagt bij aan het programma Venlo circulaire en duurzame hoofdstad. 
  • Betrekt bewoners bij de organisatie van de activiteiten. 
  • Zorgt voor bewustwording over verduurzaming bij inwoners, bedrijven, verenigingen en/of andere instanties.  
  • Is waardevol voor inwoners, een wijk, buurt, dorp of de leefomgeving. 
  • Is resultaatgericht en de verwachte kosten staan in verhouding met elkaar. 
  • Het zorgt voor samenwerking tussen andere partners in de gemeente Venlo of in de regio. 

Aanvragen subsidie 

Heb je ook een idee voor een duurzaam initiatief en voldoe je aan de voorwaarden? Vraag dan een subsidie aan. De beoordeling vindt plaats in de maand oktober en april.  

 Aanvragen subsidie

Dit nieuwsbericht was geplaatst op woensdag 10 juli 2024 om 09:37 op Morgen in Venlo