Tweede Kamer Verkiezingen: gaat u ook stemmen?

Stemmen
Nieuws - maandag 6 november 2023
Leesduur 4 minuten

De vervroegde Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 22 november 2023. Door te stemmen bepaalt u wie de komende 4 jaar lid wordt van de Tweede Kamer. Gaat u ook stemmen?

Normaal gesproken vindt de Tweede Kamerverkiezing om de 4 jaar plaats. Of eerder als een kabinet valt en er ontbindingsverkiezingen worden gehouden. Dat is het geval nu.  

Bij de Tweede Kamerverkiezing stemt u op iemand die zich verkiesbaar heeft gesteld: een kandidaat. Deze kandidaat is lid van een politieke partij en vertegenwoordigt de ideeën en standpunten van deze partij. In totaal komen na de verkiezing 150 volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Zij praten over hoe de overheid dingen moet regelen in ons land en ze beslissen over nieuwe wetten. 

Waar kan ik stemmen? 

Om te stemmen gaat u op woensdag 22 november naar een stemlokaal in onze gemeente. U ontvangt thuis een overzicht met de adressen van alle stemlokalen. Op dit overzicht staan ook de stemlokalen die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. In de gemeente Venlo kunt u ook stemmen in een mobiel stembureau. Meer informatie over de stemlokalen vindt u op www.venlo.nl/stemlokalen  

Wat heb ik nodig om te mogen stemmen? 

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas en een identiteitsbewijs nodig. U krijgt uw stempas thuisgestuurd vóór 9 november. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Heeft u geen stempas ontvangen of bent u uw stempas kwijt? Vraag dan zo snel mogelijk een nieuwe stempas aan bij de gemeente op www.venlo.nl/stemmen-tweede-kamerverkiezing.  

Meer informatie over de Tweede Kamer verkiezingen vindt u op https://www.venlo.nl/tweede-kamerverkiezing.  

Dit nieuwsbericht was geplaatst op maandag 6 november 2023 om 08:53 op Nu Venlo