Venlo en Krefeld sluiten partnerschap met Kropyvnytskyi

Burgemeester Antoin Scholten met locoburgemeester Mihailo Bezhan van Kropywnyzkyj
Nieuws - dinsdag 12 september 2023
Tekst
Leesduur 3 minuten

Op maandag 11 september ondertekende gemeente Venlo samen met de Duitse stad Krefeld een partnerschapsovereenkomst met de Oekraïense stad Kropyvnytskyi. Krefeld en Venlo vieren in 2024 hun 60-jarige partnerschap en geven nu samen een signaal af richting Oekraïne.

Het initiatief komt voort uit een idee van citymarketingorganisatie Venlo Partners, om de band met Oekraïne te versterken.

Samenwerking en kennisuitwisseling

“Wij zien het als waardevolle aanvulling om, naast de innige stedenband die we als gemeente Venlo hebben met Krefeld, ook een band op te bouwen met Kropyvnytskyi" zegt burgemeester Antoin Scholten. “Met deze band tonen we actief een voortdurende solidariteit met Oekraïne, versterken we de internationale positie van Venlo en het belang van grensoverstijgende samenwerking. Dergelijke banden zijn belangrijk voor humanitaire ondersteuning, maar vooral ook om kennis en kunde van alle partners te delen op cultureel, economisch, wetenschappelijk, educatief, toeristisch en sportief gebied, tussen burgers, jongeren en organisaties. In de overeenkomst leggen we vast dat de steden zich inspannen om betrekkingen te ontwikkelen op bovengenoemde onderwerpen. Wij kijken uit naar de samenwerking en de gezamenlijke initiatieven die daaruit voortkomen.”

Partnerschap op gelijke voet 

"We willen een partnerschap op gelijke voet," zegt de burgemeester van Krefeld, Frank Meyer. "Dit is precies het juiste moment om op lokaal niveau sterke banden met Oekraïne aan te knopen. Stedenpartnerschappen waren een belangrijk onderdeel van een nieuwe Europese vredes- en waardenorde na de Tweede Wereldoorlog. We willen vandaag ook zo'n signaal van gemeenschap en samenhang sturen gezien de verschrikkelijke Russische aanvalsoorlog. Solidariteit kan juist groeien in het klein, wanneer steden zich met elkaar verbinden." Frank Meyer benadrukt dat Krefeld in de toekomst een stedenpartnerschap wil ontwikkelen als onderdeel van deze samenwerking.

Officieel ontvangst stadhuis Venlo

Naast de officiële ondertekening van de partnerschapsovereenkomst in Krefeld, vond er op maandag 11 september ook een officiële ontvangst van de Oekraïense delegatie, onder wie Mihailo Bezhan, locoburgemeester van Kropyvnytskyi, plaats in het stadhuis van Venlo. Zij kregen een rondleiding door Venlo en brachten een bezoek aan De Beerendonck; een huisvestingsfaciliteit voor Oekraïense vluchtelingen. Tot slot stonden een bezoek aan de Brightlands Campus op Greenport Venlo en een bijeenkomst met vertegenwoordigers uit het Venlose bedrijfsleven op het programma.

Over de stad Kropyvnytskyi

Kropyvnytskyi ligt ongeveer 330 kilometer ten zuiden van Kiev. Met 229.000 inwoners is de stad bijna even groot als Krefeld. Er zijn meer dan 140 bedrijven uit verschillende sectoren gevestigd, met een focus op de voedingsmiddelenindustrie en machinebouw.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op dinsdag 12 september 2023 om 17:30 op Nu Venlo