Venlo maakt vaart met valpreventie ouderen

Decoratief
Nieuws - vrijdag 16 december 2022
Tekst
Foto
Leesduur 3 minuten
Donderdag 15 december is het valpreventieprogramma ‘Stevig Staan’ voor ouderen in zeven Noord-Limburgse gemeenten, waaronder Venlo, van start gegaan. Het programma helpt 70-plussers om het risico op een val te verminderen en om de zelfstandigheid te vergroten of te behouden.

Ouderen in Noord-Limburg kunnen zich vanaf nu (laten) aanmelden voor het valpreventietraject via www.stevigstaan.nu.

Stevig Staan in de regio screent op valrisico en problemen met bewegen. Van de 70-plussers in de regio met een verhoogd valrisico ontvangen 2.500 mensen vervolgens een gericht beweegaanbod en ondersteuning op maat. Het is duidelijk geworden dat de verschillende maatregelen echt helpen om vallen te voorkomen.

Stijging valongevallen

Landelijk neemt de aandacht voor het voorkomen van vallen onder ouderen toe. Het is belangrijk dat de regio vaart maakt met valpreventie. Jaarlijks vallen namelijk 28.900 ouderen met ernstige gevolgen en zelfs met overlijden tot gevolg. Dat is drie keer vaker dan gemiddeld in Nederland. In Venlo hebben 6.740 inwoners boven de 65 jaar een verhoogd risico op vallen (bron: VeiligheidNL). Valongevallen zijn ook landelijk een groeiend probleem. Vorig jaar stierven 5.400 mensen door een ongelukkige val. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden, blijkt uit cijfers van het CBS. Naar verwachting stijgt het aantal valincidenten de komende jaren met nog eens 40 procent.

Krachtenbundeling

Uniek aan deze aanpak is de intensieve krachtenbundeling van De Zorggroep, zeven Noord-Limburgse gemeenten, zorgverzekeraars CZ en Coöperatie VGZ, FysunieQ, VeiligheidNL en Vilans. Het resultaat? Minder ouderen die vallen, minder opnames bij de spoedeisende hulp, verbetering in balans en spierkracht en minder afhankelijkheid van thuiszorg. Wethouder Schatorjé: “Door op deze schaal samen te werken met verschillende partners kunnen we echt wat betekenen voor ouderen. Met deze unieke en effectieve aanpak voorkomen we allereerst onnodig persoonlijk leed en besparen we daarnaast in de zorgkosten. Een aanpak die we in Venlo volledig ondersteunen.”

Het programma Stevig Staan wordt gefinancierd door middel van een Health Impact Bond. Investeerders zijn One Planet Crowd, BNP Paribas, Bridges en Rabobank.

Wethouder Frans Schatorjé
Valpreventie voor ouderen
Dit nieuwsbericht was geplaatst op vrijdag 16 december 2022 om 15:04 op Nu Venlo