Venlose kanonnen bij de Luif

Stadsmuur Venlo De Luif
Nieuws - woensdag 22 juni 2022
Tekst
Leesduur 2 minuten

Wethouder Tom Verhaegh opent op 17 juni de belevenisruimte in de Luif aan de Maasboulevard. Deze expositie bevat o.a. gerestaureerde kanonnen, middeleeuwse maliënkolder en een aan de Maasboulevard gevonden cavaleriepistool. Dit ter promotie van de erfgoedroute en de historische Venlose binnenstad.

Doel van de opening is het nadrukkelijk promoten van de erfgoedroute en de historische Venlose binnenstad. 

Van erfgoed naar erfgoud

Het zichtbaar maken van Middeleeuws Venlo en de vestinggeschiedenis van Venlo is een van de speerpunten van het erfgoedbeleid onder de naam ‘Venlo maakt van erfgoed erfgoud!'. Zo is het de bedoeling om de komende jaren op meer plekken de vestinggeschiedenis zichtbaar te maken. Uiteraard op het Kazerneterrein, maar ook in delen van de binnenstad. Hierdoor kan er een samenhangend geheel ontstaan. Zo wordt nu bij de herinrichting van de openbare ruimte aan de Maaskade ingezet op herstel van de aarden vestingwallen, bovenop de vestingmuur aan de Lage Loswal. Het zichtbaar maken van onze vestinggeschiedenis kan daarmee ook meehelpen en als inspiratie dienen om meer te vergroenen en water terug te brengen in en om de binnenstad.

Erfgoedroute



Venlo was eeuwenlang een belangrijke handelsstad en vestingstad langs de Maas. Van die vesting zijn vandaag de dag nog slechts enkele overblijfselen bovengronds te zien. Een daarvan is de Luif, de middeleeuwse stadsmuur aan de Havenkade. Dit deel van de stadsmuur is enkele jaren geleden gerestaureerd. De stadsmuur maakt sinds kort onderdeel van de nieuwe Erfgoedroute door de binnenstad. Deze erfgoedroute geeft inzicht in het rijke verleden van onze stad, door de verhalen te vertellen van de vele historische panden en plekken, hun bewoners en gebruikers. Het publiek krijgt zo inzicht in de historie en een blik op het nu vaak niet meer toegankelijke interieur.

De Luif

In de Luif is recent is een kleine expositie ingericht met objecten uit ons rijke vestingverleden. De stad is door haar strategisch en economisch belangrijke locatie vele malen belegerd door allerlei mogendheden en vorsten. Die belegeringen hebben allemaal hun sporen nagelaten in de stad, via kanonskogels, archeologische vondsten, verhalen en vestingwerken. In de ruimte achter de stadsmuur zijn naast de kanonskogels, diverse recent gerestaureerde kanonnen te zien (waaronder een van de oudste uit Nederland), een gevelsteen en gevangenisdeur van het oude arsenaal, een middeleeuwse maliënkolder en een aan de Maasboulevard gevonden cavaleriepistool. Op de muren achter de Luif zijn de vestingwerken afgebeeld met informatie over de verschillende delen van de vesting. Daaronder een groot panorama getekend door de Italiaanse architect Baldi uit 1766 met zicht op de imposante vesting.

De expositie aan de Luif is permanent toegankelijk voor publiek. 

Dit nieuwsbericht was geplaatst op woensdag 22 juni 2022 om 10:33 op Nu Venlo