VenloVerlicht: een openluchttentoonstelling tijdens expositie Evert Thielen

Onthulling VenloVerlicht openluchttentoonstelling
Nieuws - dinsdag 18 juni 2024
Tekst
Leesduur 4 minuten

VenloVerlicht is een openluchttentoonstelling die vanaf 7 september tot en met februari 2025 te zien is in de binnenstad van Venlo en stadsdelen Arcen en Steyl. Als de tentoonstelling van Evert Thielen in museum van Bommel van Dam in de avond dicht gaat, gaat in de openluchtexpositie het licht aan.

Speciaal kunstwerk aan lantaarnpalen

Op meer dan vijftig lantaarnpalen is een verlicht scherm bevestigd waarin verschillende kunstenaars een werk gecreëerd hebben. In de schermen zit ledverlichting die tegelijkertijd met de lantaarnpalen aangaat. Zo worden deze werken in de avonduren van binnenuit verlicht.

Servé Hermans – projectleider Rieke Righolt – directeur museum van Bommel van Dam Daniël Heynen - kunstenaar Margot van Deursen – projectleider Marij Pollux- wethouder met het nieuwe lichtscherm van venloverlicht
Van links naar rechts op de foto: Servé Hermans – projectleider, Rieke Righolt – directeur museum van Bommel van Dam, Daniël Heynen - kunstenaar, Margot van Deursen – projectleider, Marij Pollux- wethouder.

Kunstenaars worden gekozen

De werken die te zien zijn, hebben allemaal te maken met het thema ‘licht’. Een deel van de kunstenaars wordt gekozen door Rieke Righolt, directeur van museum van Bommel van Dam. Zij kiest uit de eigen collectie tien werken die thematisch aansluiten bij de expositie. Daarnaast zullen Servé Hermans en Margot van Deursen als projectleiders van VenloVerlicht op zoek gaan naar tien lokale kunstenaars die speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk creëren. Ook zal er onder beheer van de Venlose Cultuurcoaches in de tentoonstelling ruimte zijn voor een aantal jonge kunstenaars. 

Arcen en Steyl

In Arcen maken we kennis met amateurkunstenaars uit de regio die via een wedstrijd gekozen worden om deel te nemen aan het project. Die wedstrijd staat onder de vakkundige leiding van een nog nader te bepalen jury. Een speciale opdracht is weggelegd voor de stadsfotograaf Joy Cremers in het stadsdeel Steyl. 

Ondernemersprogramma

Naast deze openluchtexpositie bestaat het stadsprogramma VenloVerlicht uit een ondernemersprogramma waarin ondernemers een eigen armatuur met een detail uit het werk van Thielen kunnen kopen en in hun etalages tentoon mogen stellen. Voor dit ondernemersprogramma kiest Evert Thielen uit zijn eigen werk bijzondere details die in het verlichte kunstwerk geplaatst worden. Een QR-code op elk armatuur leidt naar meer informatie.

Naast de tentoonstelling volgen er nog drie projecten onder leiding van Venlo Partners die later gepresenteerd zullen worden.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op dinsdag 18 juni 2024 om 14:09 op Nu Venlo