Vernieuwing in de Ginkelstraat in Q4 van start

Impressie van de nieuwbouw in de Ginkelstraat in de wijk Q4 in Venlo
Nieuws - donderdag 2 maart 2023
Tekst
Foto
Leesduur 3 minuten

De herontwikkeling van Bastion Lichtenberg krijg steeds verder vorm. Deze week starten de voorbereidingen voor de vernieuwing in de Ginkelstraat. Hier worden door ontwikkelaar Villa Goltzius vijf panden gesloopt om plaats te maken voor vijf nieuwe stadswoningen met een eigen parkeerplaats achterom.

De bouw van de stadswoningen start net voor de zomer, oplevering is gepland in 2024. Inmiddels zijn de eerste twee onderdelen van dit zogenoemde plan ‘Truuj Bolwater’ uitgevoerd. Nu wordt gestart met de laatste twee grote onderdelen van de transformatie van het blok tussen de Maaskade, Bolwaterstraat en Ginkelstraat. Marij Pollux, wethouder wijk Q4, is tevreden: “Het plan Truuj Bolwater ontwikkelt zich verder en dat wordt nu ook in de Ginkelstraat zichtbaar. Alweer een stap om dit stuk binnenstad een prachtig nieuw gezicht te geven.”  

Impressie van de nieuwbouw in de Ginkelstraat in de wijk Q4 in Venlo

Binnentuin

Ook een nieuw element is de aanleg van een gezamenlijke, groene binnentuin in het blok.  De gemeente gaat hiervoor, eveneens voor de zomer, de achterste gedeelten van (gemeente)panden aan de Maaskade/Bolwaterstraat slopen om zo de benodigde ruimte te creëren. De tuin wordt circa 375 m2 groot en wordt gezamenlijk eigendom van de eigenaren van de panden die daar een toegang toe krijgen. De tuin wordt door hen samen ingericht, gebruikt en onderhouden.

Gezamenlijk plan

Samen met een werkgroep van bewoners en ondernemers in Q4 werd in 2019 voor het zuidelijke deel van het Blok Bastion Lichtenberg (Maaskade, Bolwaterstraat, Ginkelstraat) een ontwikkelscenario opgesteld, dat door betrokkenen tot plan 'Truuj Bolwater' werd gedoopt. Er was echt maatwerk nodig. Per straat werd bekeken welke verbeterpunten nodig zijn. Dit om het bestaande, karakteristieke vastgoed te behouden en te verbeteren waar dat kan, maar ook te vervangen waar dat nodig is.

De gemeenteraad stemde in de zomer van 2020 in met het uitgewerkte plan ‘Truuj Bolwater’. In de afgelopen twee jaar werden de te handhaven karakteristieke panden aan de Maaskade door de gemeente verkocht aan de creatieve ondernemers in het blok. Deze panden zijn of worden door de kopers opgeknapt. Ook zijn de constructieve verbeteringen aan de gemeentepanden, in het deel van de Bolwaterstraat, uitgevoerd.

Verdere herinrichting

Als de woningbouwontwikkeling in de Ginkelstraat klaar is, wordt tot slot ook dat deel van de openbare ruimte van de Ginkelstraat heringericht. Dit voorjaar starten daarvoor de ontwerpsessies met een klankbordgroep met omwonenden en ondernemers uit de directe omgeving. Met de planontwikkeling ‘Truuj Bolwater’ krijgt ook dit deel van Q4 in de komende jaren een forse kwaliteitsimpuls.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 2 maart 2023 om 17:20 op Nu Venlo