Week van de Pleegzorg van 1 t/m 8 november

Een moeder en kind die hand in hand lopen.
Nieuws - woensdag 1 november 2023
Tekst
Leesduur 3 minuten

Pleegouders zijn ontzettend belangrijk voor kinderen die niet thuis kunnen wonen. Tijdens de Week van de Pleegzorg van woensdag 1 november tot en met woensdag 8 november vragen Jeugdzorg Nederland en de gemeente Venlo hier speciale aandacht voor.

Activiteiten

Er zijn dan allerlei activiteiten voor pleeggezinnen en voor mensen die meer willen weten over pleegzorg of pleegouder willen worden. Bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten maar ook activiteiten om pleegouders in het zonnetje te zetten. Een overzicht van de activiteiten is hier te vinden: Activiteiten Week van de Pleegzorg

Er zijn allerlei redenen waarom een kind niet meer thuis kan wonen. Pleegkinderen komen vaak uit zeer moeilijke thuissituaties: thuisloosheid, alcohol- of drugsmisbruik en psychische of psychiatrische problemen bij de biologische ouders. Als pleegouder zorgt u voor een kind van iemand anders, in uw eigen huis. Een fijne plek om (tijdelijk) te wonen is van onschatbare waarde voor een kind dat niet thuis kan wonen. Het biedt het kind veiligheid, aandacht, geborgenheid en een stabiele omgeving. 

Pleegouders in de gemeente Venlo

De gemeente Venlo is dankbaar voor pleegouders die een kind opvangen. Daarom wordt er een attentie verzonden als waardering voor alle inzet om de kinderen die zij opvangen een warm thuis te geven. Dankzij de inzet van pleegouders wordt voorkomen dat deze kinderen, omdat zij door omstandigheden niet bij de biologische ouder(s) kunnen wonen, terecht komen in een jeugdzorginstelling.

Oproep: pleegouders gezocht

Er is een groot tekort aan pleegouders. Mensen zijn vaak een beetje terughoudend over het opnemen van pleegkinderen in het gezin. Of ze hebben het gevoel dat ze niet weten wat ze in huis halen. Daarom zijn er regelmatig uitgebreide informatieavonden waarin geïnteresseerden uitleg krijgen over wat er komt kijken bij pleegouderschap. Denk aan hoe vaak het gezin een kind wil opvangen, maar ook uit welke leeftijdscategorie. Jeugdzorg gaat vervolgens op zoek. Als er een kind is gevonden dat past bij de wensen van de pleegouders, dan is er eerst een gewenningsperiode. Zo wordt duidelijk voor het gezin én het pleegkind of het gaat werken. Er is op deze manier een zorgvuldig selectieproces. 

Pleegouderschap betekent niet een fulltime baan. Een pleegouder kan ook een keer per week of een keer per maand een dag met het kind doorbrengen. Pleegouders werken als het kan zoveel mogelijk samen met de biologische ouders. Pleegzorg is niet altijd makkelijk, maar 90% van de pleegouders geeft aan dat het opvoeden van pleegkinderen een prachtige ervaring is. 

Meer informatie

In de gemeente Venlo is Pactum de grootste pleegzorgaanbieder. Samen zijn afspraken gemaakt over een goede ondersteuning van pleegouders en kinderen. Wilt u meer weten over pleegouderschap? Kijk dan op de website van Pactum of op www.pleegzorg.nl/pleegouder-worden.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op woensdag 1 november 2023 om 16:28 op Nu Venlo