Week van Lezen en Schrijven 2022

‘Onderweg naar een samenleving waarin iedereen mee kan doen’

Kind aan het lezen
Nieuws - donderdag 8 september 2022
Tekst
Leesduur 3 minuten
De Week van Lezen en Schrijven vindt dit jaar plaats van donderdag 8 september tot en met woensdag 14 september. Laaggeletterdheid: slecht kunnen lezen en schrijven is een groot, onderschat probleem.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Het overgrote deel van deze groep heeft een Nederlandse achtergrond.  In Venlo horen we bij de top 5 van Nederland. Dat klinkt geweldig, maar het is helaas een top 5 waar je niet in wil staan. Namelijk die van het hoogste percentage laaggeletterden: 23% van Venlo is laaggeletterd. Dat zijn ongeveer 15.000 inwoners tussen 16 en 65 jaar oud die moeite hebben met lezen, schrijven en digitale vaardigheden. In steden zoals Rotterdam ligt dit percentage lager. We hebben dus echt een uitdaging.

Om ervoor te zorgen dat ook inwoners mee kunnen doen aan onze samenleving, komen we ook in onze gemeente Venlo tijdens deze week extra in actie om het probleem onder de aandacht te brengen. Daarnaast wordt er het hele jaar hard gewerkt aan de aanval op laaggeletterdheid.

TUK TUK

Als extra actie in deze bijzondere week toeren onze partners van het Taalhuis deze week met een TUK TUK  (een grappig autootje) door alle kernen van Venlo. De start is in Arcen op vrijdag 9 september en ze eindigen in Belfeld op maandag 12 september. Het belangrijkste doel is om met inwoners van Venlo op een ontspannen en leuke manier in gesprek te gaan over laaggeletterdheid. Er reist een acteur mee. Deze acteur speelt een laaggeletterde in allerlei situaties, bijvoorbeeld dat hij een boodschappenlijstje niet kan lezen dat zijn vrouw heeft meegegeven en hij vraagt daarbij hulp van een inwoner.

Meer informatie?

Meer weten waarom goed kunnen lezen en schrijven zo belangrijk is? Dan is het  artikel in de nieuwsbrief  van Zorg & Sociaal Web zeker interessant om te lezen. Geen zin om te lezen? Bekijk dan een interessante uitzending van BNN Kassa over de problemen van laaggeletterdheid. 

Verder is via de website van Stichting Lezen en Schrijven alle informatie te vinden over deze actieweek en over laaggeletterdheid.  

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 8 september 2022 om 16:30 op Nu Venlo