Wie verdient er volgens u een lintje?

Boeketten bloemen met rood, wit, blauw lint
Nieuws - donderdag 23 februari 2023
Tekst
Leesduur 3 minuten

We kennen allemaal wel zo’n persoon die zich altijd inzet voor anderen. Iemand die al jaren vrijwilliger is bij een vereniging. Iemand die zich totaal belangeloos inzet om ouderen of gehandicapten te helpen.

Kortom; iemand die zich inzet om de Venlose samenleving mooier te maken zonder daar iets voor terug te verwachten. Iemand die een spreekwoordelijk lintje verdient. Voor die mensen is er naast de algemeen bekende koninklijke onderscheiding ook de gemeentelijke waarderingsonderscheiding. En u kunt hem aanvragen!

Nieuw is dat ook mensen die buiten Venlo wonen, maar hun vrijwilligerswerk doen voor een Venlose vereniging of organisatie in aanmerking komen voor een onderscheiding; de Venlose Kanjer of de Venlose Pluim.

Gemeentelijke onderscheidingen

Er zijn vier soorten gemeentelijke onderscheidingen:

Het ereburgerschap

Deze onderscheiding is alleen bedoeld voor inwoners van Venlo die zich op een hele uitzonderlijke manier voor de Venlose samenleving hebben ingezet. Inwoners die iets hebben gedaan dat maar amper voorkomt. In de praktijk wordt deze onderscheiding maar heel weinig uitgereikt.

De Erespeld

De Erespeld is er voor inwoners van Venlo die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor Venlo en haar inwoners. Die inzet is of was voor lange tijd en het gaat om een buitengewone prestatie, bijvoorbeeld op sportief terrein of iets dat van invloed was op de reputatie, cultuur of sociale samenhang van onze gemeente. De Erespeld wordt één tot enkele keren per jaar uitgereikt.

“De Venlose Kanjer”

De Venlose Kanjer wordt uitgereikt aan mensen die vrijwilligerswerk doen voor een Venlose vereniging of organisatie. Sinds dit jaar hoeft diegene niet meer in de gemeente Venlo te wonen. Een van de vereisten voor deze waarderingsonderscheiding is dat het vrijwilligerswerk al meer dan 10 jaar wordt uitgevoerd en dat het niet gaat om iets dat maar één of enkele keren per jaar plaatsvindt. Er moet dus sprake zijn van continuïteit én de activiteiten mogen niet langer dan een jaar geleden zijn gestopt. De Venlose Kanjer wordt regelmatig uitgereikt aan mensen die lange tijd bestuurslid zijn van een vereniging of zich op een andere manier intensief inzetten door bijvoorbeeld activiteiten te organiseren voor een vereniging of organisatie. Deze onderscheiding wordt uitgereikt tijdens een jubileum of afscheid van het vrijwilligerswerk.

“De Venlose Pluim”

De Venlose Pluim is speciaal voor jongeren van zes tot en met zeventien jaar die vrijwilligerswerk verrichten voor een Venlose vereniging/organisatie. Deze jongere hoeft dus niet in Venlo te wonen. De onderscheiding is voor jongeren die bijvoorbeeld geruime tijd ouderen, gehandicapten of zieken helpen. Of jongeren die activiteiten in een vereniging, wijk of buurthuis organiseren. Of denk aan het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen zoals pesten, alcoholgebruik of zinloos geweld. Maar ook het verrichten van een “Heldendaad”.

De jongeren kunnen individueel voorgedragen worden of als groep. Deze  jeugdonderscheiding kan door iedereen worden aangevraagd; denk aan ouders, familie, buren, een leerkracht van school of een leerkracht van de sport- of muziekvereniging.

Procedure

Wilt u iemand voordragen voor een waarderingsonderscheiding ‘De Venlose Kanjer’ of ‘De Venlose Pluim’?  Belangrijk is dat u onderscheidingen op tijd aanvraagt. De doorlooptijd is al gauw drie maanden. Belangrijk is ook de gelegenheid waarop de uitreiking moet plaatsvinden; ter gelegenheid van een jubileum of een afscheid. Een goede gelegenheid is ook de Nationale Vrijwilligersdag op 7 december.

Meer informatie

Nadere informatie kunt u inwinnen bij mevrouw Irma Stals, telefoon 077-359 6266, e-mail: i.stals@venlo.nl. Zij kan u ook een aanvraag­formulier toesturen.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 23 februari 2023 om 09:58 op Nu Venlo