Elektrische bestelauto: nu tot 5.000 euro subsidie

Trendsportal elektrische bestelbus
Nieuws - vrijdag 10 mei 2024
Tekst
Leesduur 7 minuten

Overstappen naar een elektrische bestelauto is financieel gezien nu wel heel aantrekkelijk. Vraag tot 5.000 euro subsidie aan vóórdat u de auto koopt of leaset. Wacht niet te lang met het indienen van uw aanvraag, want op 6 mei was de subsidiepot al voor meer dan de helft leeg.

Kiezen voor een elektrische bestelauto is slim aangezien het centrum van Venlo een zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s krijgt per 1 januari 2027. Online is er veel informatie beschikbaar over elektrische bestelauto’s. Dit stappenplan geeft hier een overzicht van; handig als u nadenkt over de aanschaf of lease van een elektrische bestelauto. Als u daadwerkelijk een elektrische bestelauto gaat aanschaffen of leasen, vraag dan de subsidie SEBA aan.

Wacht niet te lang

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) loopt sinds 23 april en is dit jaar voor het laatst aan het te vragen. In totaal is er 30 miljoen euro aan subsidiegeld beschikbaar. De subsidie is populair: op 6 mei was er al voor ruim 17 miljoen euro subsidie aangevraagd. Wacht dus niet te lang met uw aanvraag. Op de website van de RVO kunt u zien hoeveel budget er nog is. 

7 tot 12% van catalogusprijs

Let op: vraag eerst subsidie aan voordat u een definitieve koop- of leaseovereenkomst sluit. Bij operational lease kan uw leasemaatschappij SEBA aanvragen. De subsidie bedraagt maximaal 5.000 euro per bestelauto, tot een maximaal percentage van de netto catalogusprijs. De hoogte van dit percentage hangt af van de grootte van uw bedrijf: 

  • Grote onderneming: maximaal 7% van de netto catalogusprijs bij voertuigcategorie N1. Deze prijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die fabrikant of importeur aanbracht voor kentekenafgifte. Ook bij een voertuigcategorie N2 met maximum gewicht van 4.250 kilo geldt een maximum van 7% van de verkoopprijs zonder btw.
  • Middelgrote onderneming: maximaal 10%.
  • Kleine ondernemingen en non-profitinstellingen: maximaal 12%.

Om te weten of uw organisatie groot, middelgroot of klein is, kunt u de mkb-toets gebruiken.

Voorwaarden

Om SEBA aan te vragen, moet u voldoen aan deze voorwaarden:

  • U bent ondernemer of hebt een non-profitinstelling.
  • U heeft een niet-definitieve koop- of financial leaseovereenkomst afgesloten op het moment dat u de subsidieaanvraag indient. Deze moet een bepaling hebben waarin staat dat de overeenkomst op een latere datum pas definitief is.
  • De bedrijfsauto staat op moment van de subsidieaanvraag nog niet op uw naam in het RDW-kentekenregister.
  • De bestelauto is nieuw. 
  • De bedrijfsauto valt onder de voertuigclassificaties N1, of N2 met een maximum gewicht van 4.250 kg en heeft een grijs kenteken met een B of V als eerste letter.

Het complete overzicht van voorwaarden staat op de website van de RVO.

Financieel voordeel: MIA

Voor een elektrische bestelauto geldt er nog meer financieel voordeel. Het is mogelijk om naast de SEBA-regeling de Milieu-investeringsaftrek (MIA) aan te vragen. Dit belastingvoordeel is er voor ondernemers die willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals elektrische bestelwagens. Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Hiervoor moet u (voldoende) winst maken en mag het accupakket van het voertuig geen lood bevatten. Uiterlijk binnen 3 maanden na de investeringsverplichting moet u een melding indienen via het e-loket van de RVO.

Nog meer financieel voordeel: minder bpm 

Een laatste voordeel is dat u voor een elektrische bestelauto geen bpm hoeft te betalen. Op dit moment geldt nog voor alle bestelauto’s een bpm-vrijstelling, maar die komt in 2025 ten einde voor diesel-, benzine- en hybride bestelauto’s. Voor elektrische bestelauto’s betaalt u nog altijd geen bpm, wat zo 10.000 tot 20.000 euro scheelt.

Meer informatie en gratis advies

Kiezen voor een elektrische bestelauto is niet alleen financieel aantrekkelijk, maar ook slim aangezien het centrum van Venlo een zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s krijgt per 1 januari 2027. Kijk op de website van de gemeente Venlo voor meer informatie over de toekomstige zero-emissiezone, bijvoorbeeld de precieze locatie. Heeft u vragen, e-mail dan naar ZE-zone@venlo.nl. Wilt u gratis advies over hoe uw organisatie zich voorbereidt op de zero-emissiezones? Neem contact op met de logistiek adviseur van gemeente Venlo: Mark Luikens, 06-51165781, m.luikens@venlo.nl. Mark weet bijvoorbeeld welke subsidies er zijn en hoe u het opladen regelt als u voor een elektrisch wagenpark kiest. Ook kan hij u adviseren over vrijstellingen, ontheffingen en overgangsregelingen.

Over de zero-emissiezone in Venlo

Gemeente Venlo ziet de zero-emissiezone als kans om het goederenvervoer schoner te maken en waar mogelijk te verminderen. Dagelijks rijden er bijna 500 bestelauto’s en meer dan 120 vrachtauto’s door het stadscentrum van Venlo. Een zero-emissiezone leidt tot minder schadelijke uitstoot van stikstof, CO2 en fijnstof, minder geluidsoverlast en grotere verkeersveiligheid. En dat maakt het centrum van Venlo een aantrekkelijke plek om te wonen, werken en bezoeken. 

Dit nieuwsbericht was geplaatst op vrijdag 10 mei 2024 om 10:13 op Nu Venlo