Gemeente vervangt tegels door groen

veilingstraat venlo vergroent door planten van groen en bomen
Nieuws - woensdag 29 mei 2024
Tekst
Leesduur 3 minuten

Gemeente Venlo werkt aan een klimaatbestendige toekomst door onnodige bestrating te vervangen door groen. Dit doen we samen met inwoners. Onlangs zijn tegels in de Nieuwborgstraat in Blerick, de Veilingstraat in Venlo en op het voorplein van de Sint Jozefschool in Tegelen vervangen door groen.

Het klimaat verandert. We hebben te maken met hitte, hevige regenbuien en langdurige droogte. Dit heeft invloed op de leefbaarheid en gezondheid van onze inwoners. Daarom is het belangrijk dat onnodige bestrating wordt vervangen door groen. Dit biedt verkoeling en bevordert de wateropname van de grond. De bodem werkt namelijk als een spons: in tijden van regen neemt de bodem water op en in tijden van droogte geeft de bodem dat water weer af. Betegelde grond zorgt ervoor dat de bodem niet meer op deze manier kan functioneren.

Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor het inrichten en onderhouden van de openbare ruimte, zodat iedereen prettig kan leven in Venlo. Het stapsgewijs vergroenen van de openbare ruimte draagt hieraan bij.

Afgeronde vergroeningsprojecten

Nieuwborgstraat in Blerick

In samenwerking met bewoners is een nieuw ontwerp van de openbare ruimte gemaakt, waarbij de stoep in de Nieuwborgstraat is versmald tot de minimaal vereiste breedte. De rest van de straat is vergroend met nieuwe bomen en planten. In totaal is 700 m2 aan tegels vervangen door groen.

Nieuwborgstraat vergroening voor en na

Veilingstraat in Venlo

Na de afronding van de woningbouw is de Veilingstraat heringericht. In dit stedelijke gebied naast het stadskantoor zijn stenen vervangen door groen. Dit biedt verkoeling en het water kan zo beter weglopen. Ook zijn er verschillende type bomensoorten geplant om de biodiversiteit te stimuleren.

Veilingstraat venlo vergroening voor en na

Voorplein Sint Jozefschool in Tegelen

Op het voorplein van de Sint Jozefschool zijn tegels vervangen door planten en bomen. Scholieren kunnen nu in de schaduw spelen op een koele, aangename speelplek. Het schoolgebouw is een monumentaal pand. Daarom is ervoor gekozen om rode beuken te planten. Dit type boom past bij een statig pand. Ook vormen deze bomen een dichte kroon, waardoor hitte op het plein wordt verminderd.

voorplein sint jozefschool voor en na vergroening

Vooruitblik

De komende tijd wordt onnodige verharding in de Nazarethstraat in ‘t Ven vervangen door groen. Ook gaat het centrum van Tegelen op de schop. Het centrum krijgt een groene uitstraling door het planten van veel nieuwe bomen. Per locatie is gekeken naar een geschikte boomsoort die past binnen de ruimte en groeimogelijkheden. De verschillende boomsoorten dragen bij aan de biodiversiteit. Ook de parkzone aan de Raadhuislaan is straks verbonden met het centrum van Tegelen. Zo maken we er een groen gebied van. Lees hier meer over het centrumplan van Tegelen.

Meer informatie

Ga voor meer informatie over hoe u uw omgeving kunt vergroenen naar www.morgen.venlo.nl/tuin-en-omgeving.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op woensdag 29 mei 2024 om 10:43 op Nu Venlo