Muurresten Bastion Lichtenberg aangetroffen

Stuk muur Bastion Lichtenberg
Nieuws - dinsdag 9 mei 2023
Tekst
Foto
Leesduur 2 minuten

Tijdens de werkzaamheden achter de gesloopte woningen aan de Ginkelstraat zijn tijdelijk muurresten van Bastion Lichtenberg blootgelegd. Er werd al rekening mee gehouden dat hier resten van de vesting konden liggen. Het Bastion staat namelijk op historische kaarten en tekeningen aangegeven.

Bastion Lichtenberg werd in de zeventiende eeuw gebouwd direct buiten de noordwesthoek van de middeleeuwse binnenstad. Dit was een belangrijk punt van de vesting bij de verdediging van de stad. In de negentiende eeuw werden de vestingwerken tot net onder het maaiveld afgebroken. Veel van wat toen onder de grond bleef, zit daar nog steeds. De gemeente-archeoloog heeft het gevonden stuk muur goed bekeken en vastgelegd. Vervolgens zal er weer zand overheen komen. Zo blijft de muur het beste geconserveerd en bewaard voor de volgende generaties, wat ook zeer gebruikelijk is bij gefragmenteerde opgravingen.

Aanleg binnentuin

Op de plek waar de muur onder de grond zit, wordt straks een binnentuin aangelegd. Dit is onderdeel van de realisatie van het plan Truuj Bolwater. Deze binnentuin wordt gezamenlijk eigendom van de eigenaren van de panden die rechtstreeks toegang tot de binnentuin hebben. De tuin wordt door hen samen ingericht, gebruikt en onderhouden. Wellicht dat daarin ook op een passende manier aandacht kan worden besteed aan het stukje oude muurwerk.  

Zie ook: Vernieuwing in de Ginkelstraat in Q4 van start

Stuk muur Bastion Lichtenberg
De noordmuur van Bastion Lichtenberg gezien naar het zuidoosten. Het muurwerk begint op ca. 50 cm onder het maaiveld en is (in de 19de -  20ste eeuw) plaatselijk weggehakt voor de bouw van een betonnen kelder. Direct onder het midden is de originele bekleding van het Bastion met bewerkte hardstenen blokken zichtbaar.
Dit nieuwsbericht was geplaatst op dinsdag 9 mei 2023 om 16:10 op Nu Venlo