Nieuw kunstwerk onthuld als startsein herinrichting centrum Tegelen

Opening Kunstwerk Tegelen
Nieuws - vrijdag 19 april 2024
Tekst
Foto
Leesduur 8 minuten

Onder grote belangstelling is vrijdag het kunstwerk ‘Alles is Kermis’ van oud-inwoonster Kiki van Eijk onthuld op het Wilhelminaplein in Tegelen. Met de onthulling gaf gedeputeerde Jasper Kuntzelaers het startsein voor de werkzaamheden in het centrum van Tegelen.

Designer Kiki van Eijk over haar werk

Het keramieken kunstwerk verwijst naar de historie van Tegelen en de kermis op het Wilhelminaplein. Het is een opvallende verschijning naast de Sint Martinuskerk. ‘Hier komen kunst en erfgoed in een bijzonder mooi hedendaags spel samen. De soberheid en historie van het kolossaal kerkgebouw met haar architectuur en perken en het vrolijke sculptuur vol impact en positieve geschiedenis. Het verhaal en materiaal verhouden zich tot het historisch en recent verleden, maar de beeldtaal doet daarnaast iets speciaals; zij neemt de hedendaagse en toekomstige toeschouwer mee, interesseert, prikkelt en informeert haar in een nieuwe context. ‘Altijd Kermis’ maakt zo een brug naar nieuwe ontwikkelingen, herinneringen en toekomstige verhalen.’

Kunstwerk Tegelen

Wethouder Erwin Boom over het Centrumplan

“Met de onthulling van het kunstwerk en de kiepwagen gaat vanaf nu een langgekoesterde wens van Tegelen in vervulling. Vandaag is de start van een echte make-over van het centrum, van de omgeving Martinuskerk tot en met het plein voor het oude Raadhuis. Een belangrijk moment voor Tegelen waar in de uitwerking van de plannen het DNA van Tegelen terug zal komen”.

Wethouder Boom bij het kunstwerk in Tegelen

Er zijn veel verwijzingen naar het verleden, zoals de kleiproductie en de keramische industrie. Zo zijn straks in de bestrating rondom deze Martinuskerk patronen te vinden die verwijzen naar de bakstenen schoorstenen van oude steenovens. In de Kerkstraat komen nieuwe zitbankjes in de vorm van de oude kiepwagentjes die vroeger werden gebruikt voor het vervoer van grondstoffen en stenen. Ook gaan we veel groen aanplanten, zodat het een aangenaam centrum wordt waar bewoners en bezoekers graag komen en verblijven. Verder gaat het plein voor het oude Raadhuis op de schop. Dit wordt echt een verblijfsgebied met een groen decor, waardoor het naastliggende park beter aansluit. Ook het park wordt met nieuwe paden zo ingericht dat het meer uitnodigt tot een wandeling. Ook alle parkeerterreinen worden opnieuw ingericht met nieuwe bestrating en groen. Het aantal parkeerplekken blijft hetzelfde zoals het nu is. 

Kunstwerk ‘Piramide’ blijft

Nieuw is dat het kunstwerk ‘Piramide’ van Hans Reijnders voor het oude Raadhuis behouden blijft. In overleg met de kunstenaar wordt het opgeknapt. Het ontwerp van de openbare ruimte is dusdanig aangepast dat het kunstwerk gehandhaafd kan blijven op de huidige locatie.

Meer informatie

Via de projectwebsite: nu.venlo.nl/centrumtegelen houden we u op de hoogte over de planning, bereikbaarheid en nieuwsberichten. Ook kunt u daar eenvoudig via het contactformulier uw vraag of reactie insturen.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op vrijdag 19 april 2024 om 16:39 op Nu Venlo