Presentatie ontwerp herinrichting centrum Tegelen

Ontwerp herinrichting centrum Tegelen
Nieuws - donderdag 2 februari 2023
Tekst
Foto
Leesduur 4 minuten

Tijdens een drukbezochte bewonersavond werd dinsdag in de Harmoniezaal in Tegelen het definitieve ontwerp voor de herinrichting van het centrum gepresenteerd. De openbare ruimte van het Wilhelminaplein tot en met het oude Raadhuis krijgt een volledige metamorfose.

In opdracht van de gemeente heeft Burobol in samenwerking met RuimteVerhaal het ontwerp gemaakt. Naast veel groen zijn in het ontwerp verwijzingen naar het Tegels keramiekverleden terug te vinden, van de klei tot het keramische eindproduct. Zo zijn in de bestrating rondom de Martinuskerk patronen te vinden die verwijzen naar de bakstenen schoorstenen van oude steenovens. Ook wordt in de bestrating tekst weergegeven, namelijk: ‘Welkóm in centrum Tegula’ en ‘Dörp van de Pannekletsers’.

Kiepwagentjes

Naast nieuwe bestrating en veel meer groen komen in de Kerkstraat nieuwe zitbankjes in de vorm van de oude kiepwagentjes die vroeger werden gebruikt voor het vervoer van grondstoffen en stenen.

Ook het plein voor het oude Raadhuis gaat op de schop. Dit wordt echt een verblijfsgebied met een groen decor, waardoor het naastliggende park beter aansluit. Ook het park wordt met nieuwe paden zo ingericht dat het meer uitnodigt tot een wandeling.

Ook alle parkeerterreinen worden opnieuw ingericht met nieuwe bestrating en groen. Het aantal parkeerplekken blijft hetzelfde zoals het nu is.

Planning

Inmiddels is de bestekuitwerking van het ontwerp gestart, waarna de aanbesteding kan beginnen. Waarschijnlijk volgt dan in het najaar 2023 de gunning, zodat begin 2024 gestart kan worden met de werkzaamheden. De aanplant rond de Martinuskerk en de parken kan waarschijnlijk al eerder van start. De uiteindelijke herinrichting wordt stapsgewijs aangepakt om overlast in het centrum tot een minimum te beperken.

Raadhuis

Zoals bekend krijgt ook het oude Raadhuis een nieuwe bestemming. Ook Hermon Vastgoed presenteerde dinsdagavond hiervoor zijn plannen. De gemeente heeft het oude Raadhuis in december officieel overgedragen aan het vastgoedbedrijf. In het voorste gedeelte van het Raadhuis komt een horecagelegenheid en vergader- en feestzalen. In het achterste gedeelte worden veertig zorgappartementen gerealiseerd. Aannemersbedrijf Jongen start in april met de werkzaamheden. 

Martinushof

Op de oude plek van Martinushof, aan de oostzijde van de Kerkstraat, worden door Jan Linders op de begane grond twee supermarkten gebouwd (Albert Heijn/Aldi) en op verdieping 21 appartementen. De woningen worden door woningbouwcorporatie Antares overgenomen. Er lopen nog bezwaarprocedures bij de Raad van State tegen de komst van de supermarkten. Wanneer deze behandeld gaan worden is nog niet bekend. Jan Linders wil in 2023 starten met de nieuwbouw.

Gevelmozaïek Martinushof

Op een grote buitenmuur van de nieuwbouw van Jan Linders aan de Gasthuisstraat, zal in de toekomst ook het markante gevelmozaïek van het voormalige Martinushof herplaatst worden. De Stichting Gevelmozaïek Martinushof spant zich in voor behoud van het kunstwerk en verzorgt de financiering en herplaatsing van het mozaïek.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 2 februari 2023 om 12:44 op Nu Venlo