Week van lezen en schrijven 2023

Kind aan het lezen
Nieuws - woensdag 6 september 2023
Tekst
Leesduur 2 minuten

Van vrijdag 8 september tot en met vrijdag 15 september is de Week van lezen en schrijven. Tijdens deze week is er extra aandacht voor laaggeletterdheid. Taalhuis Venlo – dé plek voor ondersteuning bij laaggeletterdheid- doet ook dit jaar weer mee aan deze belangrijke themaweek.

Laaggeletterdheid

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met het omgaan met een computer of een smartphone. Als je de Nederlandse taal niet goed kent, dan kun je problemen ervaren in alledaagse situaties. Denk aan het begrijpen van de bewegwijzering in een openbare locatie, het lezen van reisinformatie in het openbaar vervoer of het begrijpen van medicijninformatie. Wat laaggeletterdheid extra moeilijk maakt,  is dat mensen zich ervoor schamen dat ze niet goed kunnen lezen of schrijven.

Escape Caravan

Inwoners kunnen in de Week van lezen en schrijven zelf ervaren wat het betekent om laaggeletterd te zijn. Op donderdag 7 en vrijdag 8 september gaan onze partners van het Taalhuis op pad met de ‘Escape Caravan'. Dit is een mobiele escaperoom waarin u ervaart hoe het is om moeite te hebben met lezen. Dit helpt om bewustwording te creëren en signalen van laaggeletterdheid te herkennen. Het geeft daarnaast inzicht in hoe belangrijk het is om in eenvoudige en heldere taal te communiceren.

De Escape Caravan staat op donderdag 7 september tussen 10.00 uur en 16.00 uur op het Flujasplein in Venlo, en op vrijdag 8 september tussen 10.00 uur en 16.00 uur op de Kloosterstraat in Blerick (tegenover 't Roadhoes). Lees hier meer informatie: Escape Caravan Taalhuis Venlo

Hulp voor laaggeletterden

Uit onderzoek blijkt dat maar weinig Nederlanders weten hoe groot het probleem van laaggeletterdheid is. Daarom is het belangrijk dat meer mensen weten wat het is en welke uitdagingen iemand met laaggeletterdheid heeft. Meer bekendheid geeft meer begrip en bewustwording.  Wanneer de omgeving de signalen van laaggeletterdheid beter kan herkennen, wordt het makkelijker om deze mensen te verwijzen naar ondersteuning en hulp voor laaggeletterden. In Venlo is dat het Taalhuis. Meer informatie kunt u lezen op de website van het Taalhuis Venlo

Verder is via de website van Stichting Lezen en Schrijven alle informatie te vinden over de Week van lezen en schrijven en over laaggeletterdheid.  

Dit nieuwsbericht was geplaatst op woensdag 6 september 2023 om 15:33 op Nu Venlo